La Llavor, un exemple que la formació no s’acaba en l’horari escolar

L’escola La Llavor es troba al Mas Garganta, dins el municipi de la Vall d’en Bas envoltada del paisatge volcànic propi de la Garrotxa.

Laia Gausà Busquets (La Pinya)

Font: pròpia. L’educació és a casa i a l’escola. Un pilar de la pedagogia Waldorf reflectit en La Llavor.

Cada divendres a la tarda de 3 a 5 un grup de mares es reuneix amb una de les mestres d’infantil de l’escola que dirigeix el taller de joguines Waldorf. El taller està obert a tothom i només cal pagar el material que s’utilitza per l’elaboració de les joguines tal com feltre, llana, agulles, roba… tot natural, ja que resulta més agradable al tacte per l’infant. Però no només es tracta d’un moment per crear les joguines que serviran pel jardí d’infants o per propi ús, sinó que esdevé una estona de col·loqui on tothom comparteix les seves idees. Mentre els fills i filles juguen les participants parlen sobre educació i la mestra explica a les mares detalls i aspectes de la pedagogia Waldorf.

Aquest passat divendres la mestra ens va explicar un conte i la manera que tenen de treballar-lo a la classe. És molt important la repetició del relat, primer es narra i més endavant els nens i nenes el representen de manera que van interioritzant-lo progressivament.

Aquí tenim el relat que la mestra ens va contar… http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F39571642%3Fsecret_token%3Ds-HUF7D&show_artwork=true&secret_url=true

Font: pròpia. Les cases blanques que es veuen al fons de la imatge són les aules d'infantil. Les de primària es troben seguint la direcció del cartell.

Però l’aprenentage fora d’horari escolar però dins l’escola no s’acaba aquí, un divendres de cada mes La Llavor dedica unes tres hores a la formació explícita dels adults quant a la pedagogia i l’educació dels fills/es. Es tracta d’una iniciativa engegada aquest curs anomenada Escola de Pares i Mares. El president de l’associació, Pere Avià, ens explica que les sessions van a càrrec de Clàudia Garcia, mare i mestra Waldorf. Tot i el nom del curs anual, Pere Avià destaca que solen assistir-hi moltes persones de fora, molts mestres d’escoles públiques a més dels pares i mares que porten els seus fills a La Llavor.

El curs, que es fa al mateix mas de La Llavor està obert a tothom i les sessions mensuals comencen a les 6 i s’allarguen fins a tres hores. Els socis paguen 13€ per totes vuit sessions o 2€ per cadascuna, mentre que els no socis els costa 60€ tot el curs i 8€ cada sessió. La pròxima formació serà el divendres 13 d’abril i portarà com a títol “Com ajudar l’infant a través del seu temperament”.

Aquests dos exemples són només un tast de les iniciatives que l’escola organitza per tal de difondre’s, formar els pares i mares que són part intrínseca del projecte i mantenir l’escola viva. La festa de primavera (que se celebrarà el pròxim 24 de març), la fira de Nadal i la jornada de portes obertes són trobades que manifesten aquesta voluntat d’interrelacionar l’escola amb el món.El pròxim dissabte La Llavor participarà a la fira d’entitats d’Olot en motiu de la celebració de la 10a calçotada popular de la Garrotxa.

Font: pròpia. L'exterior de les aules de primària convida als nens i nenes a explorar la natura.

 Allà l’escola aprofitarà també per fer difusió del seu projecte educatiu. Al setembre, per les festes del Tura (Olot) La Llavor també hi és present, organitzant tallers per tots els nens i nenes. 

La Llavor, com la resta d’escoles Waldorf, és fruit de la dedicació de l’associació de pares i mestres que la constitueix. L’espai natural on està ubicada és un gran avantatge per desenvolupar allí la formació de les persones que ara mateix són la llavor del futur de la nostra societat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s