L’escola La Llum lidera una xerrada sobre el mètode Waldorf a Granollers

Jugar, imaginar, crear, entendre i estimular perquè el nen reforci l’autoestima. Aprendre no és una obligació, sinó una passió.

Maria Espinet Alegre

Sense micròfons ni altars, per poder crear caliu amb el públic, la Marta i la Presen, les dues professores que formen la primerenca escola La Llum de La Garriga, presenten amb la Eva, una mare, i l’Eulàlia Ventura, mare i mestre de secundària Waldorf, una conferència per difondre el projecte de la nova escola i el mètode Waldorf a la llibreria La Gralla de Granollers.

L’escola infantil Waldorf La Llum, oberta aquest curs i amb més de 35 famílies,  no té ni taules ni cadires i es divideix en sales de jocs amb materials i estructures poc definides “perquè el nen inventi cada dia una cosa diferent amb elles”, afirma Presen. La intenció és assemblar-se a la seva llar “volem que el nen se senti que com a casa l’àvia”, afirma Marta i destaca la importància de l’ambient natural exterior.

Segons la pedagogia Waldorf, l’objectiu principal del nen entre els 0 i els 7 anys és que jugui i concentri tot el seu esforç a la creació del seu físic, ja que “tot el que fan influeix directament a la formació dels òrgans interns”. Els jocs amb moviment estimulen i estructuren les neuronal i així, als 7 anys estan preparats per el desenvolupament cognitiu. “S’ha de treballar paral·lelament al desenvolupament físic i s’aconsegueix una agilitat mental impressionant” explica Eulàlia Ventura “Un nen que no gateja tindrà grans dificultats amb la física, les mates i la geometria”.

A les escoles Waldorf la mestra no ensenya, sinó que acompanya  i lidera activitats com fang, aquarel·les, pa o filar a través de la imitació. Eulàlia Ventura ens afegeix que “el que més educa és el que hi ha entre línies. S’educa amb el Ser, amb l’estar i no calen llibres, tot s’aprèn en el moment de l’activitat”.

Quin horari  tenen?

L’horari de l’escola La Llum és de 9 a 1h, ja que actualment encara no han pogut aconseguit la llicència de menjador, tot i que preveuen obtenir-la pel curs vinent. Presen ens abança que l’associació també té intenció d’obrir la primària.

Parlant d’economia…

Són 250€ al mes  i 65€ anuals per l’associació, amb descomptes pel segon i tercer fill. Tot i així, per ser membre de l’associació no cal tenir nens, ja que es poden fer aportacions o ajudar voluntàriament.

Com són els nens Waldorf?

“L’escola Waldorf és molt més difícil que l’escola pública, perquè abans només havia d’empollar i aprovar i en canvi, a El Til·ler, he d’entendre” explica Ventura que li digué la seva filla, afegí també  l’anècdote d’un nen que al arribar a casa després del primer dia d’escola s’exclamà “A aquesta escola no criden!”.

“Els nens Waldorf són molt diferents. Gràcies a haver creat constantment, haver entès, tenen una gran autoestima. Tot el què han fet, ho saben. Tenen il·lusió per tot!”

Trenquem mites!

Les escoles Waldorf no són escoles lliures, sinó que tenen una pedagogia molt pautada i en base a la teoria de Rudolf Steiner. Es desvinculen de les escoles lliures on el nen no acostuma a assolir la suficient capacitat de concentració.

L’escola Waldorf no és una escola religiosa, treballa l’espiritualitat i el jo interior per reforçar l’ànima del nen i la seva sensibilitat, però de cap manera de forma cristiana.

One thought on “L’escola La Llum lidera una xerrada sobre el mètode Waldorf a Granollers”

  1. Que passa quant un nen waldorf, s’ha d’enfrontar a la realitat de la societat del consumisme?… Tenim un cas q estan en estat de shock. Per tant hi ha alguna cosa que no es deu fer bé( en ambdós casos es clar),

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s